Peter van Wijk - P&G Safety

‘Diep in mijn hart ben ik vooral brandweerman’

Om De Wildeman en de SOBZ-bedrijventerreinen schoon en veilig te houden werken de ondernemers, de gemeente Zaltbommel, politie en brandweer intensief samen. Belangrijke partners daarbij zijn de bedrijven die de brandbeveiliging, surveillancewerkzaamheden, de alarmopvolging en het cameratoezicht verzorgen. Wat zijn hun taken? Wat zijn de voordelen daarvan voor de ondernemers? En wat kunnen deze zelf doen om bij te dragen aan de veiligheid van hun bedrijf en medewerkers? In dit artikel een gesprek met Peter van Wijk van P&G Safety.  

Wie Peter van Wijk aan het werk ziet, voor zijn bedrijf P&G Safety of voor de vrijwillige brandweer in Gameren, zal niet direct raden dat hij eigenlijk eerst tuinder was, al is dat inmiddels ruim 25 jaar geleden. Maar eenmaal gegrepen door het ‘brandbeveiligingsvirus’ besloot hij het roer om te gooien. ‘In 2004, zes jaar na de start, wilde ik een nieuwe tuinderij bouwen, maar ik zat ook bij de vrijwillige brandweer en dat vond ik zo interessant dat ik dacht: daar wil ik meer mee doen. Dat was het begin van P&G Safety. Voordat ik startte heb ik gekeken naar: wat is er in de Bommelerwaard nog niet op het gebied van brandbeveiliging? De controle van brandblussers. Dus daar ben ik mee begonnen.

Geen dagtaak, want in principe doe je de controle maar één keer per jaar. En voordat je je klantenkring hebt opgebouwd ben je ook weer even verder. Dus koos ik voor een baan daarnaast, de beroepsbrandweer in Volkel, waarvoor ik een beroepsopleiding moest volgen. Ik was al 29, de jongens die daar zaten allemaal onder de twintig. Ik was meer een vaderfiguur én ik liet me niet snel gek maken; als ik een paar keer ’s nachts uit bed werd gehaald om zogenaamd op appel te komen, hadden ze mij daar niet mee.

Van tuinderij naar brandbeveiliging, dat is natuurlijk een compleet andere wereld. Zoiets moet je kunnen én willen, dat werd toen ook tegen me gezegd. Maar het bood ook mogelijkheden, en dan komt je ondernemerschap om de hoek kijken. Ik kon dit werk mooi combineren met de op- en uitbouw van P&G Safety. In de loop der jaren ging ik ook brandmeldinstallaties leveren, nood- en vluchtwegverlichting, en inbraak- en camerabeveiliging. Nu bieden we het totale pakket. Dat vinden veel klanten ideaal, zeker als ze dichtbij wonen of gevestigd zijn; ik denk dat we tachtig procent van de bedrijven in de Bommelerwaard als klant hebben. Ook de bedrijventerreinen in Zaltbommel zijn klant. We hebben een paar jaar geleden de openbare AED’s geleverd en geïnstalleerd, en zorgen voor het onderhoud. De recente grote brand op de Valeton heeft maar weer eens laten zien hoe belangrijk het is dat we samen werken aan het bewaken en verbeteren van de veiligheid, en dus ook de brandveiligheid van een bedrijventerrein.  

Alles wat ik doe heeft met brandbeveiliging te maken, maar als je me diep in mijn hart kijkt, dan ben ik toch vooral brandweerman, die wereld blijft mij trekken. Daarom is het zo leuk dat ik daaraan ook met mijn bedrijf een steentje kan bijdragen. Klaarstaan voor de mensen, iets voor ze kunnen betekenen, dat hoort bij mij. Met mijn bedrijf, bij de vrijwillige brandweer, maar ook in spannender situaties, als het erop aankomt; ik ben teamleider van een van de vijf specialistische hulpverleningsteams (STH) van Brandweer Nederland. Dat zijn teams die worden opgeroepen als er bijvoorbeeld een gebouw instort en er mensen onder het puin liggen. Ik zeg weleens: als ik ooit stop met werken, dan blijf ik bij de brandweer. Echt, als je me vraagt waar ik mijn bed voor uitkom, is dat natuurlijk sowieso mijn bedrijf, ik heb altijd goede zin, ik haal er heel veel plezier uit, maar het éérste waar ik aan denk is toch: de pieper.’

Terug