Frans van Rijn - Hitachi Vantara

Maart 2012, een gesprek met Frans van Rijn, Chief Global Supply Chain Officer van - toen nog - Hitachi Data Systems. De bouw van het nieuwe pand op De Wildeman was in volle gang.  

'De overheid zal met meer regelgeving op het gebied van duurzaamheid komen'

Officieel ‘woont’ Hitachi Data Systems nog niet op De Wildeman, maar er wordt al wel druk gebouwd. Voorjaar 2013 worden de deuren geopend van het bijzondere pand dat doordesemd is van duurzaamheid. Bouw, inrichting, personeelsbeleid, alles draagt het stempel van MVO: maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Het indrukwekkende pand van ca. 30.000 m2 wordt gebouwd op een kavel van 45.000 m2. Frans van Rijn, verantwoordelijk voor de wereldwijde logistiek van Hitachi Data Systems: “Als je zo’n grote investering doet, dan doe je dat voor vijftien, twintig jaar. Vijftien jaar geleden werd er nog niet zo gesproken over duurzaamheid, nu wordt daar meer over nagedacht. De overheid zal ook met meer regelgeving komen. Pas je die toe op bestaande gebouwen, dan is het óf niet mogelijk, óf te duur, óf een combinatie daarvan. Wij hebben gekeken naar wat we in redelijkheid de komende vijftien jaar kunnen verwachten aan inzicht op het gebied duurzaamheid. Locatie speelt daar een rol in; De Wildeman ligt dicht bij de snelweg en dicht bij het openbaar vervoer. Maar het gaat bijvoorbeeld ook om het gebruik van de ruimte; ons concept heeft een hoge bouwdichtheid, waardoor we minder beslag hoeven te leggen op het groen. De parkeerplaatsen komen dan ook niet naast, maar boven op het gebouw.“

Zonnepanelen
Voor de bouw van het nieuwe pand, dat een datacenter, een assemblageruimte en een kantoorruimte omvat, is bewust gekozen voor beton: “De meeste industriële panden bestaan vooral uit staal. Staal geleidt warmte en kou, dus je moet veel stoken of veel koelen. Een betonnen gebouw vergt een hogere investering, maar houdt warmte vast en reageert trager op de buitentemperatuur, waardoor je efficiënter omgaat met de energie die je nodig hebt om het gebouw op temperatuur te houden. Daarnaast hebben we gekozen voor een WKK-systeem (warmte-krachtkoppeling) en voor zonnepanelen. Met dat laatste zijn we zelfs het grootste project in Nederland. Zo zijn we op jaarbasis in ieder geval energieneutraal. En hebben we geen fossiele brandstoffen nodig die er in de toekomst misschien niet eens meer zullen zijn, of gewoon maatschappelijk onverantwoord zullen worden. Het zijn factoren waar je al van tevoren beslissingen over moet nemen.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
De Wildeman ligt dicht bij Waardenburg, waar Hitachi Data Systems nu nog gevestigd is: “Wij wilden voor onze medewerkers een locatie die met de auto en het openbaar vervoer goed te bereiken is, zij zijn een belangrijke factor in het succes van ons bedrijf. We richten ook een fitnesscenter in. Niet alleen goed voor de gezondheid, het is ook heel efficiënt. Je sport direct na je werk en praat ondertussen ook even bij met een collega. En familie is ook welkom. Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat niet alleen over hoe en waar je bouwt, maar ook over hoe werkprocessen zijn ingericht. Hoe je met elkaar omgaat. De ondernemers van De Wildeman zijn heel betrokken bij wat er op het terrein gebeurt, er wordt door het parkmanagement een actief beleid gevoerd. Ik verwacht dan ook dat het niet snel zal verpauperen, wat je op andere terreinen nogal eens ziet. Dat is een mooi vooruitzicht.”

Terug