Bert van Bruchem - BVB Isolatiepanelen

'Ik kan het niet alleen'

In Stories lees je de verhalen van ondernemers die op De Wildeman zijn gevestigd. Wat doen ze? Waarom doen ze dat op De Wildeman? En waar komen ze iedere dag hun bed voor uit?

De Van Bruchems waren al met recycling bezig voordat dat een modewoord werd. Voor Bert van Bruchem is dat nog steeds zo. BVB Isolatiepanelen levert, onder andere, tweede keus sandwichpanelen. 

Een stap terug in de tijd: de carrière van Bert van Bruchem, eigenaar van BVB Isolatiepanelen dat gevestigd is op de Valeton, startte in het bedrijf van zijn vader, een handel in oud papier en oud ijzer. Een nóg grotere stap terug in de tijd: ‘Mijn vader was van huis uit voddenboer. Dat kwam zo: eerst deed hij, via zijn vader, in tweede keus servies en porselein. Toen de oorlog kwam hadden de mensen geen geld meer en gingen ze ruilen. In dit geval: vodden voor servies. En dat in een tijd dat vodden vaak vies werden gevonden, veel mensen wilden daar niet in werken. Maar in feite waren wij toen al met recycling bezig; superduurzaam vóórdat dat een modewoord werd.

En dat ben ik eigenlijk nog steeds. Het begon met tweede keus stalen damwandprofielen. Die werden veel gebruikt in de bouw. De fabriek die ze leverde ging op een gegeven moment ook sandwichpanelen produceren. Sandwichpanelen. Je moet je voorstellen, ik wist niet eens hoe je het moest schrijven! Daar ben ik in 1997 zelf mee verder gegaan, in een kleine gehuurde hal in Ammerzoden. Maar uiteindelijk wilde ik graag iets voor mezelf kopen. Én terug naar Zaltbommel, want ik ben een echte Bommelaar. Dat werd dit perceel op De Wildeman, toen nog 3.000m2 groot. Ik heb het mede dankzij Maaike van der Ven, destijds accountmanager bedrijventerreinen bij de gemeente Zaltbommel, kunnen kopen. In 2007 ben ik gestart met de bouw, ik was het eerste bedrijf; ik heb nog foto’s waarop je alleen mijn pand ziet, verder was er niets. Ik heb de boer waar het land van was nog geholpen met koeien vangen! In 2019 heb ik er een stuk bij kunnen kopen, nu hebben we hier in totaal 4.600 m2.

Inmiddels bestaan we ruim 25 jaar. En al loop ik nu tegen de zestig, ik wil nog wel even door. Ik zal je zeggen, vroeger vond ik het gek dat mijn vader bleef werken na zijn 65e, maar nu zeg ik zelf ook: ik blijf gewoon doorwerken, ik vind het veel te leuk. Ook op deze plek. De locatie is top. De Wildeman is goed bereikbaar, de veiligheid is op orde, het is hier netjes. Natuurlijk, er zijn altijd wel dingen waar je het minder mee eens bent, maar waar ik vooral voor sta is dat ook de kleinere ondernemers worden gehoord én dat zij hier ook vestigingsmogelijkheden hebben; ik ben vaak hun stem geweest. En nog. Zijn er vergaderingen, dan zeg ik: kom op jongens, je moet er wel zijn, dit is een kans om je mening te geven. Ik moet denken aan een liedje van Stef Bos, van wie ik een heel grote fan ben: ‘Ik kan het niet alleen’. Dat geldt voor mijn eigen leven, ik kan niet zonder de mensen die ik om me heen heb, maar ook voor mijn ondernemerschap. We hebben elkaar allemaal nodig.’

Terug