Kamiel Gulikers - gemeente Zaltbommel

‘Een vergezicht is essentieel, maar je hebt wel ankers nodig’

Na functies bij een woningcorporatie en diverse technische adviesbureaus kwam Kamiel Gulikers terecht bij de gemeente Vianen als gedetacheerd projectleider bedrijventerreinen. Daar zag hij voor het eerst de resultaten van het papierwerk dat hij deed. En zei iets in hem: hier wil ik meer van weten. Sinds februari is hij Accountmanager Bedrijven Realisatie & Beheer bij de gemeente Zaltbommel.

“Bij de projecten in Vianen ging het echt vanaf ‘de koeien uit de wei halen’, bij wijze van spreken, tot de eerste bouwactiviteiten. Ja kijk, dát vond ik dus echt leuk om te doen. Maar door de fusie werd mijn werk in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden steeds meer beleidsmatig en raakte ik het contact met de ondernemers kwijt en toen ging het kriebelen: voor wie zit ik deze documenten eigenlijk te schrijven?” Het was onder andere – wat is toeval? - Maaike van der Ven die hem tipte op de vacature bij de gemeente Zaltbommel: “Na nóg een tip ben ik me erin gaan verdiepen en zag ik dat Zaltbommel precies biedt waar ik naar verlangde: functioneler, effectiever, dichter op de ondernemer. Toen was de beslissing snel gemaakt.”

“Het mooie van deze functie is de verbinding die ik kan maken tussen gemeente en ondernemer. De ondernemer is er voor zijn eigen bedrijf, dat is ook zijn rol. De gemeente is er voor het algemeen belang, voor een verdere, bredere blik, maar moet wel werken vanuit de praktijk. Regels zijn er om de mens te dienen, niet andersom. Een vergezicht is essentieel, maar je hebt wel ankers nodig. Daar de match maken, dat vind ik het leukste.” De bedrijventerreinen heeft hij inmiddels bezocht – “ik rijd nooit dezelfde weg terug als heen, ik wil een zo compleet mogelijk beeld krijgen”. Eerste indrukken: mooi, ruim, er wordt hard gewerkt en er zijn mooie voorbeelden van samenwerking, ook uit verhalen die hij hoorde over de coronatijd. Daarnaast zijn er nog genoeg uitdagingen. “Denk bijvoorbeeld alleen al aan de grote onderwerpen die nu op ons afkomen op het gebied van energie, klimaat en duurzaamheid. Zulke grote thema’s kun je als bedrijf niet in je eentje aanpakken, daar zijn overkoepelende afspraken voor nodig.” En zijn eigen uitdagingen? “Bijdragen aan het beleid: wat zijn we, waar willen we naartoe, waar staan we voor, met welk doel doen we de dingen die we doen? En blijven uitdragen dat verbinding heel belangrijk is.” Hij heeft er alle vertrouwen in: “Terugkijkend naar mijn allereerste maand hier is er één ding dat me echt is opgevallen: wat zijn de mensen hier vrolijk en open. Intern, maar ook de ondernemers die ik heb ontmoet. Daar fleur ik letterlijk van op!”

Terug