Koen van Zwam - Hoveniersbedrijf

‘Het mooiste vind ik het om in de eigen regio te werken’

In Stories lees je de verhalen van ondernemers die op De Wildeman zijn gevestigd. Wat doen ze? Waarom doen ze dat op De Wildeman? En waar komen ze iedere dag hun bed voor uit?

Sommige zakelijke klanten zijn al vijftien jaar bij hem, maar hebben hem nog nooit aan het werk gezien. Dit omdat Koen van Zwam, van het gelijknamige hoveniersbedrijf, vooral ’s avonds aan de slag gaat in hun tuin. Maar hij werkt met evenveel plezier voor particuliere klanten. In 2007 begon hij voor zichzelf, aan de Veilingweg in Zaltbommel. Inmiddels zit hij alweer zo’n acht jaar op De Wildeman.

Dat hij hovenier zou worden wist Koen al vanaf zijn dertiende. ‘Bezig zijn met de natuur, en met mensen werken, dat wilde ik graag. De natuur is altijd in beweging. Het weer verandert; dat heeft invloed op wat je wanneer waar neerzet. De biodiversiteit verandert; mensen zijn zich steeds bewuster van het belang ervan, op De Wildeman speelt dat nu ook. En wat ook steeds verandert, is de regelgeving rondom de bestrijding van onkruid. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Als vroeger ergens beestjes zaten, dan spoot je. Nu vertel ik de jongens die bij mij het vak komen leren: wij zijn zelf ook beestjes. Dus deze middelen zijn ook schadelijk voor onze gezondheid. We moeten elke keer kijken: zijn er alternatieven, en zo ja, wat zijn daar de voor- en nadelen van? Zodat we onze keuzes zorgvuldig maken.’

Hoeveel hij ook houdt van de verandering, hij hecht aan de band met zijn klanten, waarvan hij sommige al jaren heeft. ‘We zijn te gast in hun tuin. En ik moet gewoon goed werk leveren voor een eerlijke prijs. Ik houd van transparantie: what you see is what you get. En dat gaat eigenlijk altijd goed. Van een aantal klanten heb ik de kinderen geboren zien worden en het huis uit zien gaan. En soms verhuisden de bewoners maar bleef ik werkzaam op hetzelfde adres. Ook een paar bedrijven zijn al lang bij me. Er zijn er die mij nog nooit gezien hebben, maar waar ik al vijftien jaar rondloop. ’s Avonds, als de mensen en dus ook de auto’s weg zijn. Het mooiste vind ik het om in de eigen regio te werken. Dichtbij is het meer: ons kent ons. Sinds een jaar of zeven onderhoud ik het groen op De Wildeman: hoe dichtbij wil je het hebben?

Waar ik blij van word? Door de tuin lopen en de planten die in bloei staan zien en ruiken. De eerste maaibeurt in het voorjaar. De Toscaanse jasmijn als die net gaat bloeien. Ik ben gewoon graag buiten. En ik vind het fijn als ik iets kan doen voor de vlinders en de bijen. Ik heb destijds de rotonde bij de Heksekamp beplant. Het bloeit daar bijna altijd, er zit zó veel in! Ik houd daarvan. Wel vind ik het jammer dat er zo veel zwerfafval op De Wildeman ligt. Het gaat al beter, maar als ik ga maaien kom ik nog altijd met een vuilniszak vol papier terug. Als iedereen er nou voor zorgt dat zijn eigen terrein en het groen eromheen schoon is, dan zouden we al een heel eind zijn. Ook dat hoort bij duurzaamheid.’

Terug