'Ook op het gebied van veiligheid geldt: samen staan we sterker'

Op donderdag 11 januari legde een brand het pand van Unique Living (Lemetex) op De Wildeman in de as. Na de melding waren de betrokken hulpdiensten snel ter plaatse om de brand te blussen en de omgeving veilig te stellen.

Bestuurslid Dick Brandwijk van Parkmanagement De Wildeman, die Veiligheid in zijn portefeuille heeft: ‘Groot compliment voor het werk dat ze daar hebben verzet, ze hebben een enorme prestatie geleverd. Ook ben ik trots op de reactie van de ondernemers van De Wildeman, die heel veel begrip hebben getoond.’

Bedrijven die op De Wildeman zijn gevestigd zijn verplicht lid van het parkmanagement. ‘Bij dat lidmaatschap zit inbegrepen dat het hele bedrijventerrein met camera’s beveiligd is, daar zorgt K. van Hees Beveiligingen uit Bruchem voor; ook de SOBZ-bedrijventerreinen hebben die camera’s. Daarnaast zitten brandbeveiliging (P&G Safety uit Gameren) en alarmopvolging (Locked Safe Holland, De Waluwe) in het pakket. Door de uitstekende samenwerking met alle drie hebben we al veel calamiteiten kunnen voorkomen of beperken.

Toen De Wildeman werd gebouwd waren de veiligheidseisen anders, het was bijvoorbeeld voor bedrijven niet verplicht om een rookmelder te hebben. In de loop der jaren zijn de veiligheidseisen veranderd, en dat geldt ook voor de risico’s. Denk bijvoorbeeld aan veelheid aan apparaten die nu op batterijen werken. Al die batterijen moeten opgeladen worden. Wie met vorkheftrucks werkt, heeft die vaak vooral overdag nodig. Dan is het verleidelijk om ze ’s nachts aan de oplader te zetten. Dat kan, maar wel onder voorwaarden.

Na de brand heb ik met Locked Safe Holland om de tafel gezeten; zij waren het die de brand ontdekt hebben. Hun werk en dat van de andere partijen is niet altijd even zichtbaar, maar wel onmisbaar. Want ook op het gebied van veiligheid geldt: samen staan we sterker.’