Netcongestie: de aanpak van De Wildeman en SOBZ

Bij de samenwerking tussen de besturen van SOBZ en Parkmanagement De Wildeman staat het onderwerp netcongestie hoog op de agenda. Het net zelf kan op korte termijn niet uitgebreid worden, maar wat kan er wél? 

Al vaker hebben we er hier aandacht aan besteed: mede door de toenemende vraag naar stroom en mogelijkheden om energie terug te leveren (laadpalen, zonnepanelen, elektrificatie) raakt het elektriciteitsnet vol. Uitbreiding van het net is op korte termijn niet mogelijk en daarom zoeken de besturen van Parkmanagement De Wildeman en SOBZ naar andere mogelijkheden om aan de vraag naar stroom te voldoen. 
 
Los van de gesprekken die we daarover voeren met de netbeheerders kijken we ook intern naar oplossingen. Een ervan: het stroomverbruik verdelen. Door de piekbelasting te spreiden in tijd komt er meer ruimte op het net.
 
Een handige tool om die piekbelasting in kaart te brengen is SmartDodos, de energieverbruiksmanager die onze ondernemers gedurende twee jaar gratis mogen gebruiken. Met SmartDodos krijgen zij inzicht in hun energieverbruik en in besparingsmogelijkheden. Hoe meer ondernemers de tool gebruiken, hoe meer data er beschikbaar komen en dat geeft de bedrijventerreinen als geheel de mogelijkheid om te zien waar en wanneer het energieverbruik beter verdeeld kan worden. Op 26 juni besteedde RTL Nieuws aandacht aan het onderwerp, waarbij onder meer Zoltan Hunor, voorzitter van energiecoöperatie CDBZ en van SOBZ, aan het woord kwam. 
 
Meer informatie over SmartDodos lees je hier en hier
 
Maak jij als ondernemer op De Wildeman of een van de SOBZ-bedrijventerreinen nog geen gebruik van SmartDodos en wil je er meer van weten? Neem dan contact op met Etienne Schiffelers, Parkmanager De Wildeman/tijdelijk bestuurslid SOBZ, info@deparkmanagers.nl.