Energiepositief en -onafhankelijk: de duurzame ambitie van De Wildeman

In 2017 presenteerde De Wildeman het Masterplan Duurzaamheid bedrijventerrein De Wildeman. Hoe staat het met de projecten uit het plan, en wat zijn de volgende stappen? Etienne Schiffelers, parkmanager van De Wildeman, vertelt er graag over.

“Een van de onderdelen van het Masterplan was dat we De Wildeman energiepositief willen maken. Energie-onafhankelijk zelfs. Want we willen een situatie als in 2007 niet meer meemaken; toen vloog een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast en legde daarmee de hele Bommelerwaard plat.

Uit die duurzame ambitie is Coöperatie Duurzame Bedrijventerreinen Zaltbommel ontstaan. In die coöperatie, waar het parkmanagement van De Wildeman deel van uitmaakt, zijn alle energieprojecten van De Wildeman opgenomen. Ook de Stichting Ondernemersfonds Bedrijventerreinen Zaltbommel (SOBZ, dat zich richt op bedrijventerreinen De Ooijk, Veilingweg, Van Voordenpark en De Waluwe in Zaltbommel) is erbij aangesloten.

Er zijn vier projecten geformuleerd, die variëren van ‘gerealiseerd’ tot ‘proeftuinfase’. Bij gerealiseerd moet je denken aan de energiebesparende maatregelen die de individuele bedrijven zelf hebben genomen, bijvoorbeeld door voor ledverlichting te kiezen. Waar we nu volop mee bezig zijn, dat is het zonnepanelenproject van onze ondernemers. Hitachi Vantara had de panelen al bij de bouw van het pand, G. van Doesburg Transport (zie foto), Van Beurden Hardchroom, DHL, Mainfreight Warehousing en Vébé Keukens zijn er als eerste Wildeman-bedrijven mee gestart. De rol van de Energiecoöperatie daarin is dat we meedenken en -ontwikkelen en ondersteuning bieden. Naast dit individuele zonnepanelenproject zijn we nu ook bezig met de organisatie van een tweetal centrale grote zonnepanelenparken. En tot slot is er ons proeftuinproject dat nog niet is uitgewerkt. Een van de proeftuinplannen is dat we warmte willen gaan opwekken uit een wegdek.  Daarnaast zijn we bezig met een warmtenet, daar vertel ik een volgende keer graag meer over.

Het zijn mooie projecten om mee bezig te zijn. Projecten ook waarbij samenwerking centraal staat. We leren van en aan elkaar. En ook gemeente Zaltbommel en de provincie Gelderland hebben daar een rol bij gespeeld. Die verbinding is belangrijk. Ondernemen doe je samen! Het is niet voor niets het motto van het parkmanagement.”