Duurzaamheidsbijdrage Rabobank voor insectenhotels en bermbollen

Rabobank Altena-Bommelerwaard heeft het 125-jarig bestaan van de Rabobank het afgelopen jaar gevierd met het overhandigen van maar liefst 125.000 euro aan verschillende initiatieven op het gebied van duurzaamheid. De laatste cheque, ter waarde van 10.000 euro, is overhandigd aan de Coöperatie Duurzaamheid Bedrijventerreinen Zaltbommel (CDBZ).

Volgens directeur Dick van Rhee van Rabobank Altena-Bommelerwaard was de duurzaamheidsbijdrage een groot succes. “We kregen aanvragen van verenigingen, stichtingen en verschillende andere coöperatieve initiatieven”, vertelt hij. “Het aantal aanvragen was vele malen groter dan wij konden honoreren. Dat betekent dat heel veel lokale partijen duurzaamheid belangrijk vinden.” Bij de beoordeling van de aanvragen werd gekeken naar het duurzame karakter van het initiatief of het om een breed toegankelijk project ging en wat de mate van impact was. “De aanvraag van CDBZ voldeed in ruime mate aan alle criteria”, aldus Van Rhee.

Insectenhotels
Voorzitter Zoltán Hunor van CDBZ is heel blij met het bedrag. “Met dit geld gaan we twee grote en honderd kleine insectenhotels plaatsen op de bedrijventerreinen in Zaltbommel”, vertelt hij. “Daarnaast planten we vierduizend bermbollen.” Volgens Hunor is de bijdrage een eerste stap naar een veel groter project. CDBZ gaat de komende jaren aan de slag met duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Naast oplossingen voor duurzame energie vormen vergroening en biodiversiteit op de bedrijventerreinen een belangrijk onderdeel. De insectenhotels en bermbollen dragen bij aan verdere vergroening van de bedrijventerreinen.

Coöperatieve gedachte
“De plannen van CDBZ passen naadloos bij de coöperatieve gedachte van de Rabobank”, vindt Van Rhee. “Ondernemers dragen hiermee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. De medewerkers op de bedrijventerreinen kunnen dagelijks van de groenere omgeving genieten.” De Rabobank stimuleert ook bedrijven om zelf te verduurzamen. “Wij stellen daar onze kennis en kunde en ons netwerk voor beschikbaar”, aldus Van Rhee. “En ook particulieren die hun woning willen verduurzamen kunnen bij ons terecht voor advies.”

Hitachi Vantara 
Zoltán Hunor had het pand van Hitachi op bedrijventerrein De Wildeman uitgekozen om de overhandiging van de cheque te laten plaatsvinden. “Hitachi is één van de grondleggers van de CDBZ”, legt hij uit. “Dit bedrijf heeft ons vanaf het begin met raad en daad bijgestaan. We vergaderen altijd in dit pand en genieten van de gastvrijheid van Hitachi.”

(Dit artikel verscheen in de voorjaarseditie 2024 van Waard, het magazine van huis-aan-huisblad De Bommelerwaardgids.)