‘Duurzaam ondernemen werkt aanstekelijk’

Dit voorjaar werden Frans van Rijn, Executive Vice President, Chief Logistics Officer Global Supply Chain van Hitachi Vantara, en Dick Brandwijk, directeur-eigenaar van Brandwijk Kerstpakketten/Promo.nl, geïnterviewd over de duurzaamheid van ‘hun’ bedrijventerrein De Wildeman. 

Ondernemers die op De Wildeman zijn gevestigd zijn verplicht lid van het parkmanagement. Daar staat de duurzaamheidsambitie al lang op de agenda. De eerste stap op weg naar concrete maatregelen was het Masterplan Duurzaamheid bedrijventerrein De Wildeman Zaltbommel dat in 2017 werd gepresenteerd.

Het werd de basis voor de oprichting van Coöperatie Duurzame Bedrijventerreinen Zaltbommel (afgekort DBTZ), die sinds juli 2020 een eigen website heeft. Bedrijventerreinen, want de groene plannen reiken verder dan de grenzen van De Wildeman. Ook Zaltbommelse bedrijventerreinen De Ooijk, Veilingweg, Van Voordenpark en De Waluwe, verenigd in Stichting Ondernemersfonds Bedrijventerreinen Zaltbommel, zijn erbij aangesloten. In de woorden van Frans van Rijn: “Andere bedrijventerreinen in Zaltbommel delen die ambitie. Daarom hebben alle parkmanagementverenigingen samen een coöperatie opgericht: Duurzame Bedrijventerreinen Zaltbommel (DBZ). Die stichting is een makelaar in hernieuwbare energie. Bedrijven die lid zijn betalen voor de warmte of energie die ze afnemen. Leveren ze juist warmte of energie, dan krijgen ze daarvoor betaald.”

Het hele interview is te lezen op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.