Drijvend zonnepark Zaltbommel feestelijk geopend

Op donderdag 28 maart vond bij bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel de feestelijke opening plaats van het drijvende zonnepark dat daar op de retentievijver is aangelegd. De ruim 4.700 zonnepanelen bieden genoeg stroom voor duizend huishoudens.

In 2023 werd bij bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel het eerste drijvende zonnepark van Zuid-Nederland aangelegd. Op 28 maart vond de feestelijke opening plaats, in het bijzijn van burgemeester Van Maaren van Zaltbommel, ondernemers en andere betrokkenen en genodigden. Symbolische handeling: de onthulling van een afbeelding van het dashboard dat laat zien wat het zonnepark oplevert aan energie en besparingen, en de aansluiting van de elektrische stadsauto van voormalig wethouder Willem Posthouwer op de stroom van het zonnepark; destijds was Posthouwer nauw betrokken bij de aanleg.

In zijn korte toespraak haalde hij de goede samenwerking tussen de gemeente en de ondernemers aan: ‘We staan op een belangrijk punt voor de energietransformatie. Cruciaal daarvoor is hoe de gemeente en de ondernemers met elkaar omgaan. In Zaltbommel is daar de laatste jaren een gemeenschappelijkheid ontstaan en dat is fantastisch. We hebben samen een langetermijnbeleid afgesproken en dat vastgelegd in de Deal voor Duurzaamheid. Dat is een belangrijke pijler voor het succes van dit project.’ Ook huidig wethouder Ed Goossens prees de goede samenwerking: ‘Voor dit soort projecten heb je een paar dingen nodig: lef, doorzettingsvermogen en ook af en toe geduld. Collectieve kracht is daarbij het toverwoord. Ik denk dat we heel trots mogen zijn op wat hier is gerealiseerd.’ Zoltan Hunor memoreerde tot slot, als voorzitter van CDBZ, de gezamenlijke energiecoöperatie van De Wildeman en de bedrijventerreinen van Stichting Ondernemersfonds Bedrijventerreinen Zaltbommel (SOBZ) de uitdagingen die alle betrokkenen onderweg tegenkwamen: ‘Het was een marathon, maar het is ons gelukt. Dus we gaan met die marathon door. En hopen voor de komende jaren op steeds meer successen op onze weg naar duurzaamheid. Voor een mooiere, betere en groene wereld.’ De bijeenkomst werd afgesloten met een gezamenlijke lunch. Alle gasten kregen een duurzaam koolmezenhuisje mee naar huis.   

Daags voor de opening sprak het Brabants Dagblad met Hunor en Goossens